Mindful İletişim, Mindful Dinleme

Hepimiz her gün onlarca kişi ile konuşuyor, iletilere, iletişime maruz kalıyoruz. Sayısız uyaran ile çevrelendiğimiz şehir hayatında odaklanmak, bir uyarana gerçekten dikkat kesilmek oldukça zor. O gün yapacağınız işler, biraz önce başınızdan geçen bir olay, karşınızdakinin söylediklerinden çok önemli gibi beyninizi sürekli meşgul eder ve genellikle sizi dinlemekten alıkoyar.

Sohbetlerinizde karşınızdakiyle ne konuştuğunuzu hatırlamadığınız veya dangınlıkla “ne söyledin pardon” diye sorduğunuz oluyor mu? Telefonu ile uğraşırken bir yandan sizi dinlediğini iddia edenlere rastlıyor musunuz? Mindfulness iletişim alanında da sizi deneyimi keşfetmeye davet ediyor. Mindfulness nedir, iletişimde nasıl kullanılır öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Mindful İletişim

Mindful Dinleme Nedir?

Biriyle sohbet ederken insanlar genellikle karşısındakinin demecinin ardından ne söyleyeceğini tasarlar, yanıt verme kaygısı, ne söyleyeceğini düşünme telaşı ile dinleme unutulur. Kişi kendi zihninin içinde bir telaşla yorgun düşer. Zihin uçuşması da meydana gelebilir. Karşınızdaki konuşurken aklınızın başka yerlere kaçtığı çok olmuştur. Mindful dinleme, size karşınızdaki kişi için orada olmayı deneyimletir. Ne anlatıyor, mimikleri, jestleri, beden dili, ses tonu, seçtiği kelimeler ne söylüyor fark etmenizi sağlar. Tüm işaretleri çözerek adeta bir alıcı gibi iletişim mesajlarını karşılamanızı içerir. Dinleme esnasında söylenen her heceyi, yapılan her hareketi fark etmek, kendinize veya karşınızdakine ilişkin yargıları farkına varmak. Yargıları fark ettiğiniz an yine nefesle karşınızdakinin anlattığına odaklanmayı denemek. Anlatılanları merak ve keşfetme arzusu ile dinlemek… İnanın çok zor değil.

Mindful Dinleme

Nasıl Mindful Dinleyebilirim?

Öncelikle telefonunuzu elinizden yavaşça bırakın. Karşınızdakinin konuşmasına odaklanın, mimiklerine, beden diline, bakışlarına, kelimelerine dikkat edin. Ses tonunu net olarak duyduğunuzdan emin olun. Dinlerken ona ne cevap vereceğinizi düşünmeye başlarsanız karşınızdakine yeniden odaklanmayı deneyin. Yargılamayın, aklınızda yargılar belirirse karşınızdakine dönün. Lafını kesmeyin, bir şey söylemeyin, yalnızca dinleyin. İlgiyle, merakla, keşif arzusuyla… Mindful dinleme esnasında dikkatinizi dağıtan bir başka ses, gürültü veya müzik olabilir. Onu da nezaketle karşılayın ve diyaloğa geri dönün.

Mindful İletişim, Mindful Konuşma

Mindful iletişimin bir ayağı dinleme ise bir diğer ayağı da konuşma. Bir diyalog esnasında konuşurken seçtiğiniz kelimelere dikkat ederek, söylediklerinizin size ne hissettirdiğini, bedeninizin konuşurken size nasıl eşlik ettiğini fark ederek konuşun. Aklınıza söylediklerinize veya karşınızdakine dair bir yargı gelirse tekrar konuşmanıza odaklanmayı deneyin. Konuşurken belki stres yaşıyor veya rahatlıyor olabilirsiniz. Bedeninizin size verdiği işaretleri gözlemleyin. Elleriniz mi terliyor, omuzlarınızda bir gevşeme mi fark ediyorsunuz? Belki konuşurken nefesi daha sık alıyorsunuzdur. Konuşma da keşfedilmesi gereken bir deneyimdir, elbette bu deneyime ortak olan dinleyici de odağınızda olabilir. Sizi nasıl dinliyor, hangi hareketlerle size karşılık veriyor, bakışları, duruşu, dinleyişi, ilgisi ile diyaloğa nasıl devam ediyor fark edebilirsiniz.

Mindful iletişim için odaklanmak, konsantrasyonun kaybolduğu anlarda yeniden ana dönebilmeyi denemek, konuşma veya dinleme deneyimini farkındalıkla donatmak yeterli. Sizlere farkındalık dolu günler diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir