Bilinçli farkındalık alanında gelişim göstermek isteyen, nereden başlayacağını soran danışanlarımın en çok merak ettikleri konulardan birine değineceğim bugün. Mindfulness meditasyon grupla mı yapılmalı, yoksa bireysel mi?
Öncelikle eğer imkanınız varsa bir grup çalışmasına katılmanızı öneririm. Bu grup çalışmasının standardize bir program olması tercih sebebiniz olabilir. Çünkü standardize program içeriği net ve bu içeriğe dair çok sayıda araştırma da mevcut demek oluyor. Bir de mindfulness pratiği yaparken deneyimlerin paylaşılması grup programlarının kişiye sunduğu önemli bir katkı oluyor. Ortak insanlığın deneyimlenmesi, tutumların paylaşılması grupları bireysel çalışmalardan üstün kılıyor. Bu sebeple bireysel pratikler konusunda istekte bulunanlara öncelikle grubun öneminden bahsediyorum. Ancak çeşitli sebeplerle grup programına katılamıyorsanız ve bireysel olarak bu yolculuğa çıkmak istiyorsanız ne yapmak gerekir?
Mindfulness eğitmenleri ile bireysel çalışmalar konusunda görüşebilir ve kendi rutininiz ile uzmanın takvimine uygun bir ajanda belirleyebilirsiniz. Temel farkındalık uygulamalarını bireysel çalışmalar yoluyla deneyimleyebilirsiniz. Ancak bu noktada grup içerisindeki deneyim paylaşımlarının bireysel çalışmalarda yalnızca sizin tecrübe ettiklerinizin konuşulmasıyla sınırlı kalacağını bilmelisiniz. Dolayısıyla temel mindfulness pratiklerini bireysel çalışmalarla öğrenebilirsiniz ancak bu içerikler mbsr gibi grup programlarına katılmanın yerini tutmayacaktır.
Bireysel Çalışmaların Planlanması
Özel sebepler ile gruba katılamayan bir kişinin bireysel planlama arayışına girmesi oldukça anlaşılır olabiliyor. Bu durumda güvendiğiniz, etik ilkelere uygun çalıştığını düşündüğünüz bir eğitmen ile ön görüşme talep etmenizi önerebilirim. Bu ön görüşme sırasında eğitimci ile birlikte ihtiyacınızın ne olduğu, nasıl bir planlama yapılabileceği, pratiklerin şu an size uygun olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Önerim eğitmenin nereden eğitim aldığını, kaç saatlik bir eğitimden geçtiğini, eğitmenin kendi hayatında bu uygulamaların yerini konuşmanız olacaktır.
Haftada 1 oturum şeklinde çalışmak hem bireysel hem grup çalışmaları için tercih edilebilir. Ancak grup programlarında 2-2.5 saat süren oturumlar elbette bireyselde böyle planlanmayabilir. Ben bireysel çalışmalarda her hafta 1 saatlik bireysel oturum yapılmasını yetişkinler için uygun buluyorum. Elbette bunun yanında 6 gün ödevlendirme ile süreç takip edilmeli. Unutmadan yetişkinler için tüm bu çalışmalar hem yüz yüze hem online şekilde planlanabiliyor.
Bireysel mindfulness uygulamaları konusunda nelere dikkat edilmelidir:
- Grup programlarının size uygun olup olmadığı konusunda bilgi alabilirsiniz
- Bireysel planlamanın avantaj ve dezavantajlarını konuşabilirsiniz
- Eğitmen ile uygun ortak zamanları belirleyebilirsiniz
- Kaç hafta çalışılacağını pratikler başlamadan kararlaştırabilirsiniz
- Ödevler, ses kayıtları ve dökümanlar konusunda bilgi alabilirsiniz
- Yoğunlaşmak istediğiniz özel bir alan varsa bununla ilgili pratiklere yoğunlaşabilirsiniz
Çocuklar ile Bireysel Mindfulness Uygulamaları
Çocuklarla çalışırken de grup programlarının benzer üstünlüklerinden söz etmek mümkün. Bunun yanında çocuklarla da bireysel uygulamalara yer verebilirsiniz. 9 yaş ve üzeri çocuklarla online bireysel çalışmalar da yürütüyorum. Çocuklarla çalışırken önemli olan bir diğer alanın ebeveyn eğitimi olduğu fikrindeyim. Bu nedenle çocuklar için mindfulness pratikleri yapmadan önce anne baba eğitimleri ile onları bilinçli farkındalık alanında bilgilendirmek gerektiğini düşünüyorum. Planlamalarda bunu göz önünde bulundurup 2 oturum aile eğitimi sonrasında 8 haftalık çocuk çalışmalarına yer veriyorum.
Bireysel mindfulness dersleri, kişiye uygun programlamalar ve ihtiyaçların değerlendirilmesi için email yoluyla benimle iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca yine email yoluyla online ön görüşme için randevu oluşturabilirsiniz. info@mindfulnessnedir.com email adresi üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
Özge Esra KABOĞLU
Uzman Psikolog Mindfulness Eğitmeni